notification-announcements

Duyurular

 

KOBİ Tanımı Değişti!

Multinet Up
İnovasyon & Girişimcilik 5 Dakikalık Okuma Süresi

Ülke ekonomisindeki ve ihracattaki etkili rolü ile adından sıkça söz ettiren KOBİ’lerin tanımı artık değişti! Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkındaki Yönetmelik’te yapılan değişiklik yürürlüğe girerek KOBİ’lere devlet desteklerinden faydalanabilme imkânı sunarken birçok işletmenin de KOBİ olarak kabul görmesine vesile olacak.

Peki küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri yakından ilgilendiren bu haber neleri değiştirdi? İşletmeler için bu güncelleme ne ifade ediyor?
 

KOBİ Nedir?

Kobi kelime anlamı olarak ‘Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler’ tanımının kısaltılmış halidir. 

Ancak Türkiye’de KOBİ’ler, çalışan sayıları göz önüne alınarak 3 basamakta sınıflandırılmaktadır:

  1. Mikro ölçekli işletmeler: Çalışan sayıları 10 kişiyi geçmeyen işletmelerdir.
  2. Küçük ölçekli işletmeler: Çalışan sayıları 50 kişiyi geçmeyen işletmelerdir.
  3. Orta ölçekli işletmeler: Çalışan sayıları 250 kişiyi geçmeyen işletmelerdir.

İşletmelerin KOBİ sıfatı kazanabilmesi için sadece maksimum çalışan sayılarına bakılmaz. Bir işletmenin KOBİ başvurusunda bulunduğunda birtakım kriterleri de sağlıyor olması gerekmektedir.
 

KOBİ Olabilmek için Gereken Kriterler

3 milyonu aşan KOBİ sayısını yükseltmeyi ve KOSGEB destekleri başta olmak üzere diğer devlet teşviklerinden daha fazla işletmenin faydalanabilmesini amaçlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOBİ tanımında ciddi bir değişikliğe giderek birçok işletmeyi KOBİ destek ve yardımlarına dahil edebilmeyi amaçlıyor.

Son güncellemeden önce KOBİ olabilmek için işletmelerin çalışan sayısı sınırına uymasına ek olarak sahip olması gereken kriterler şunlardır;

 

  • Mikro ölçekli işletmeler: Yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço üst limitinden herhangi biri 3 milyon lirayı geçmeyecek.
  • Küçük ölçekli işletmeler: Yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço üst limitinden herhangi biri 25 milyon lirayı geçmeyecek.
  • Orta ölçekli işletmeler: Yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço üst limitinden herhangi biri 125 milyon lirayı geçmeyecek.

 

 

Kimler Artık KOBİ Sayılabiliyor?

Yeni yönetmeliğe göre işletmelerin KOBİ olarak sayılabilmesi için yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço üst limitleri 250 milyon lirayı aşmamalıdır.

Bu karara göre;

 

  • Mikro ölçekli işletmeler: Yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço üst limiti 3 milyon liradan 5 milyon liraya,
  • Küçük ölçekli işletmeler: Yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço üst limiti 25 milyon liradan 50 milyon liraya,
  • Orta ölçekli işletmeler: Yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço üst limiti 125 milyon liradan 250 milyon liraya çıkarılmıştır.

 

Böylelikle TÜİK’in 2021 yılında yaptığı araştırmaların yayınlanan istatistiklerine göre Türkiye’de bulunan 3.427.891 işletmeden 3.419.773 tanesi KOBİ olarak kabul görürken 2.044 adet işletme daha KOBİ sınıfına girerek bu sayıyı 3.421.817’ye çıkaracak.

Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
İnovasyon
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
E-Ticaret Kargo Anlaşması Nasıl Yapılır?
E-Ticaret Firmaları İçin Kargo Anlaşması Nasıl Yapılır?
Şirketler İçin Yapay Zeka Kullanımı
İşletmeler İçin Yapay Zekâ (AI) Kullanım Alanları Nelerdir?
Personelin İşletmeye Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
Personelin İşletmeye Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
Ayni Yardın Nedir, Nasıl Başvurulur?

Ayni Yardım Nedir? Ayni Yardım Bordrolaştırma Kolaylıkları

Toplumsal birlik ve beraberliğin yanı sıra, kurum içi birlik ve beraberlik konusunda da faydaları dikkat çeken sosyal ihtiyacı karşılayan ayni yardım, kelime anlamı itibariyle “Doğrudan parasal olmayan; ürün ya da hizmet olarak sağlanan yardım” anlamına gelmektedir ve özellikle b

2024 Asgari Ücret Tutarı

Asgari Ücret Nedir? 2024 Asgari Ücret Ne Kadar Oldu?

Asgari veya diğer adıyla minimum ücret, işçilere yasal olarak ödenebilecek en düşük maaş tutarıdır. Yani, bir işçiye ödenebilecek minimum ücrettir. 2023 Temmuz ayında asgari ücret 11.402,32 TL olarak açıklanmıştı.

Huzur Hakkı Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Huzur Hakkı Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Huzun hakkı kavramı iş dünyasında her geçen gün daha sık kullanılmaya başlanan kavramlardan bir tanesidir. Huzur hakkı temelde bir şirkette belirli pozisyonlardaki kişilere yapılan bir ödeme olarak tanımlanabilir.