notification-announcements

Duyurular

 

girişimci sermayesi nasıl alınır

Girişim Sermayesi Nedir, Nasıl Alınır?

Multinet Up
İnovasyon & Girişimcilik 5 Dakikalık Okuma Süresi

Girişim sermayesi, finansal açıdan girişimcilerin yatırım fikirlerini gerçekleştirme olanağı sağlayan bir yatırım finansmanı türü olarak tanımlanabilir. Girişim sermayesi kavramı özellikle dinamik, yaratıcı ve yenilikçi fikirlere sahip ancak bu fikirleri hayata geçirmek için finansal gücü yeterli olmayan girişimcileri oldukça yakında ilgilendiriyor. Bu yazımızda sizler için, temel hatlarıyla girişim sermayesi kavramına yer vererek girişim sermayesinin nasıl alınabileceğine açıkladık.


Girişim Sermayesi Nedir?

Girişim sermayesi, klasik sermaye ve üretim ilişkisinden farklı bir tür sermaye çeşidi olarak ortaya çıkmıştır. Yaratıcı fikri olan girişimcilerin, küçük veya orta boyutlu işletmelerin ortaya koyacakları ürün veya hizmetlerin tasarımı, geliştirilmesi, üretilmesi ve pazarlaması için ciddi bir finansmana ihtiyaç duyulabiliyor. Girişim sermayesi özellikle bu işletmeler ve girişimciler için finansal bir çözüm olarak iş yaşamında yer alıyor. 

Girişim sermayesi ile piyasada boşluğu ve ihtiyacı hissedilen bir fikir ya da buluşun araştırma geliştirme aşamasından pazarlama ve satış aşamasına kadar tüm süreç boyunca ortaya çıkabilecek sermaye ihtiyacının karşılanması hedeflenir. Girişim sermayesi, risk sermayesi olarak da adlandırılır. Bunun temel nedeni ise yatırım yapılacak ilgili ürün veya hizmetlerin piyasada tutulup tutulmamasından kaynaklıdır. Ancak, alınan bu riskin başarıya dönüşmesi durumunda, ürün veya hizmetlerin piyasada başarılı olması halinde yüksek kâr marjlarına ve satış hacimlerine ulaşılabiliyor.

Girişim Sermayesi Nasıl Alınır?

Girişimcilerin, küçük ve orta boyutlu işletmelerin üreterek piyasalara dahil etmek istedikleri yenilikçi ve dinamik fikirler için ihtiyaçları olan finansal gücü sağlayan girişim sermayesini almanın çeşitli yolları bulunuyor. Bu yollar, girişim sermayesi modellerine göre farklılık gösteriyor. Girişim sermayesi modelleri ve bu modellere bağlı olarak girişim sermayesi almanın yolları şu şekilde özetlenebilir:

  • Enformel Girişim Sermayesi: Daha çok melek yatırımcı olarak da bilinen enformel girişim sermayesinde, herhangi bir aracı kurum veya organ olmadan yatırımcının doğrudan girişimci veya işletmelere finansman sağladığı bir girişim sermayesi modelidir. Girişimciler veya işletme yöneticileri bu sermaye modelinden faydalanmak için çeşitli melek yatırımcının yer aldığı belirli platform ve gruplara ulaşması gerekir.
  • Kurumsal Girişim Sermayesi: Kurumsal girişim sermayesi (CVC), sadece bir finansal getiri kaynak sağlamak değil aynı zamanda stratejik hedeflere ulaşmak için de büyük firmaların genellikle hisse senedi alarak veya belirli kredi tutarıyla yatırım yaptığı bir girişim sermayesi modelidir. Girişimciler veya işletme yöneticileri ihtiyaçları olan sermaye için girişimci kurumları çeşitli platformlar üzerinden keşfetmek ve temel gerekliliklerini incelemek mümkündür.
  • Geleneksel Girişim Sermayesi: Geleneksel girişim sermayesi modeli sigorta şirketleri, bankalar ve benzer mali kurumlardan toplanan fonların girişimciler veya işletmeleri finanse etmek için kullanıldığı bir modelidir. Bu modelde, finanse etme sürecini yürüten profesyonel firmaların, yatırımcıların kimliği önemli değildir. Gerekli olan sermaye için girişimciler veya işletme yöneticiler KOSGEB gibi resmî kurumlara başvuru yapabilirler.

Girişimcileri ve işletme yöneticilerini yakından ilgilendiren girişim sermayesi gibi konuları Multinet Up Blog sayfası üzerinden takip ederek girişimcilik ve inovasyon süreçlerine ilişkin gelişmelere ve pratik bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca, işletmenize pek çok açıdan avantaj sağlayacak Multinet UP çözümlerini keşfedebilirsiniz.

35.000'i aşkın noktada geçerli MultiNet yemek kartının sunduğu operasyonel kolaylıkları öğrenmek ve 73.000 TL'yi aşan vergi avantajından faydalanmak için bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

05xx xxx xx xx
Kategoriler
İnovasyon & Girişimcilik
İnovasyon
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları
Kurumsal Seyahat
İnovasyon
Lojistik ve Filo Yönetimi
lojistik ve filo yönetimi
İlgili Yazılar
E-Ticaret Kargo Anlaşması Nasıl Yapılır?
E-Ticaret Firmaları İçin Kargo Anlaşması Nasıl Yapılır?
Şirketler İçin Yapay Zeka Kullanımı
İşletmeler İçin Yapay Zekâ (AI) Kullanım Alanları Nelerdir?
Personelin İşletmeye Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
Personelin İşletmeye Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
Ayni Yardın Nedir, Nasıl Başvurulur?

Ayni Yardım Nedir? Ayni Yardım Bordrolaştırma Kolaylıkları

Toplumsal birlik ve beraberliğin yanı sıra, kurum içi birlik ve beraberlik konusunda da faydaları dikkat çeken sosyal ihtiyacı karşılayan ayni yardım, kelime anlamı itibariyle “Doğrudan parasal olmayan; ürün ya da hizmet olarak sağlanan yardım” anlamına gelmektedir ve özellikle b

2024 Asgari Ücret Tutarı

Asgari Ücret Nedir? 2024 Asgari Ücret Ne Kadar Oldu?

Asgari veya diğer adıyla minimum ücret, işçilere yasal olarak ödenebilecek en düşük maaş tutarıdır. Yani, bir işçiye ödenebilecek minimum ücrettir. 2023 Temmuz ayında asgari ücret 11.402,32 TL olarak açıklanmıştı.

Huzur Hakkı Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Huzur Hakkı Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Huzun hakkı kavramı iş dünyasında her geçen gün daha sık kullanılmaya başlanan kavramlardan bir tanesidir. Huzur hakkı temelde bir şirkette belirli pozisyonlardaki kişilere yapılan bir ödeme olarak tanımlanabilir.